Küçük ve orta büyüklükteki işletmeler Türkiye’de ve dünyada ekonominin gelişmesini sağlayan en önemli yapılar durumunda. Ancak teknolojiyle birlikte sürekli dönüşen iş hayatına ve pazarlamaya dair trendlere uyum sağlayamayan KOBİ’lerin büyüme ve karlılık anlamında önemli sorunlar yaşadığı araştırmalara yansıyor. Dijital Pazarlama, Pazarlama, Marka Danışmanlığı ve İçerik Üretimi Ajansı Ajans Dijital Kalem’in iletişim danışmanlığı hizmeti sunduğu Generali Sigorta,, 2022 yılında KOBİ’lerin iş ve pazarlama süreçlerinde daha da önem kazanacak ve karlılıklarını artıracak trendleri paylaştı.
Yapay zekanın artan gücü
Mevcut pazarlarında büyümek için KOBİ’lerin emir zincirinden malzeme ve sipariş yönetimine, imalattan atölye operasyonlarına, sipariş karşılamadan lojistiğe kadar birçok iş sürecine dair yapay zeka yazılımlarını kullanmaları, artık gereklilikten öte zorunluluk durumunda. KOBİ’lerin iş süreçlerini hızlandıracak yapay zeka uygulamaları 2022 yılında daha da önem kazanacak. Bu tür yapay zeka yazılımlarına yatırım yapacak KOBİ’ler, mevcut güçlerini doğru kullanmak ve karlılıklarını artırmak adına rakiplerinden bir adım önde olacak.
Yapay zeka destekli sosyal medya reklamları
Yapay zeka iş ve özel hayatı dönüştürürken KOBİ’lerin hedef kitlelerine ulaşmalarını sağlayan alanlarını da şekillendiriyor. Bu alanlardan biri, özellikle büyük pazarlama bütçeleri bulunmayan KOBİ’ler için hedef kitleleri nezdinde bilinirliklerini ve satışlarını artırmalarını sağlayan sosyal medya reklamları. KOBİ’lerin, daha fazla kullanıcı dostu özelliğin ekleneceği sosyal medya reklamlarına yatırım yaparak 2022’de daha da geniş kitlelere ulaşmaları mümkün olacak.
Orijinal, kişiselleştirilmiş ve özgün içerik
Pazarlamanın olmazsa olmazlarından biri orijinal ve özgün içeriktir. 2020 ve 2021 yıllarından olduğu üzere hedef kitlelere sunulan içeriğin özgün ve markaya özel olması dijital trendler arasında üst sıralarda yer alıyor. Bir başka kanaldan, özellikle de rakip markalardan “kes, kopyala, yapıştır” yöntemiyle alınan içerikler, uzun vadede KOBİ’lere yarardan çok zarar getirmektedir. KOBİ’lerin hem dijital varlıklarını geliştirmeleri hem de dijital alanda hedef kitleleri ile bağ kurmaları ve gelirlerini artırmaları anlamında orijinal, kişiselleştirilmiş ve özgün içerik 2022 yılında da önemini koruyacak.
Video içerik
Video içerik pazarlaması günden güne gelişme gösteren bir alan olarak karşımıza çıkıyor. Sanal gerçeklik çözümleri, 360 derece videolar ve livestreaming içerikler son yıllarda video pazarlamasına yeni bir soluk getiriyor. Dünyanın en büyük ikinci arama motoru olarak anılan Youtube, video içerik pazarlamasında tartışmasız lider sosyal medya platformu durumunda. Ve bu liderliğini 2022 yılında da artırarak sürdürecek. KOBİ’lerin mevcut değilse bir YouTube kanalı açmaları ve düzenli olarak markayla uyumlu video içerikleri paylaşmaları, yeni yılda da hedef kitlelerle bağ kurmaya yardımcı olacak.
Mobil pazarlama
Mobil cihaz kullanımı her geçen gün artış gösteriyor. Özellikle e-ticaret sektörü düşünüldüğünde e-ticaret sitelerinden yapılan alışverişlerin yaklaşık %70’inin mobil cihazlar kullanılarak yapıldığını söylemek mümkün. E-ticarette 2022 pazarlama stratejileri içerisinde mobil uyumlu pazarlamaya verilen önemin artacağı ve KOBİ’lerin mobil uyumlu olarak tasarlanan pazarlama çalışmalarından daha hızlı sonuçlar alacağı tahmin ediliyor.
E-mail Pazarlama
KOBİ’lerin müşterileriyle sürekli ilişki halinde olabilmelerinin en etkili aynı zamanda da en ucuz reklam ve pazarlama araçlarından biri olan e-mail pazarlama, 2022 yılında da önemini sürdürecek. KOBİ’lerin yeni yılda ürün, hizmet ve kampanyalarını tanıtmak için e-mail pazarlama kullanarak, bilinirliklerini ve satışlarını artırmaları mümkün olacak.