Scroll Top

KOBİ’lere ve esnafa doğru çalışanı bulmak için 7 öneri

KOBİ’ler ve esnaflar hem istihdamın hem de ihracatın büyük bölümünü oluşturuyor. İnsan kaynakları yapılanmaları özelinde doğru çalışanın bulunamamasına dair sorunlar, ekonomiye ve istihdama sundukları katkılar ile ekonominin lokomotifi görevini üstlenen KOBİ’lerin ve esnafların büyümelerini ve sürdürülebilirliklerini doğrudan etkiliyor. Dijital Pazarlama, Pazarlama, Marka Danışmanlığı ve İçerik Üretimi Ajansı Ajans Dijital Kalem’in iletişim danışmanlığı hizmeti sunduğu Eleman.net, işletmenin dinamiklerine uygun çalışanları bulmayı kolaylaştıracak önerileri KOBİ’ler ve esnaflar ile paylaştı.

Yaklaşık 10 milyon iş arayan ve 300 bin şirketi buluşturan Eleman.net’in verilerine göre tekstil, imalat, inşaat, pazarlama, lojistik, sanayi, otomotiv, eğitim, gıda sektörleri başta olmak üzere birçok sektörden KOBİ ve esnaf, yaklaşık 20 bin eleman arayışında.

Doğru kriterleri belirleyin

Doğru çalışan seçiminde yapılan en önemli hatalardan biri, genel kabul gören kriterler üzerinden eleman arayışına girilmesidir. Genel kriterler yerine, şirketin çalışandan beklediği iş yapış biçimi ve hedefler net bir şekilde belirlenmeli, ardından uygun çalışan arayış süreci başlamalıdır. Doğru bir şekilde hazırlanacak olan iş tanımı ve kriterleri, doğru adayları bulmaya fayda sağlayacaktır.

Çalışan memnuniyetini merkeze koyun

Günümüzde özellikle pandemi döneminin getirdiği çalışma şeklindeki değişiklikler dolayısıyla KOBİ’ler ve esnaflar için çalışan ilişkilerinin ve memnuniyetinin yönetimi her zamankinden daha zor durumda. Ancak bir şirkette en önemli unsurlardan biri çalışanların mutluluğudur. Çalıştığı yerde mutlu olan kişiler, şirkete daha bağlı ve verimli olurlar. Bu önemli nedenler dolayısıyla iş görüşmeleri öncesinde, sırasında ve sonrasında çalışan memnuniyetine de mutlaka vurgu yapılmalıdır.

Doğru soruları sorun

Doğru çalışana giden yolda en önemli basamaklardan biri anlamlı ve verimli bir mülakat gerçekleştirmektir. Görüşme esnasında klasik mülakat sorularına ek olarak, adayın iş hayatına ve çalışma kültürüne bakış açısını ve hevesini yansıtacak sorular da mülakatın bir parçası olmalıdır.

Yardım alın

Bir aday hakkındaki düşüncelerinizi başka kişiler ile paylaşmak aday hakkında doğru düşünüp düşünmediğinizi anlamanıza yardımcı olabilir. Bu noktada diğer departman ya da şirket yöneticilerinden destek almak doğru adayı seçme aşamasında süreci bir sonraki noktaya taşımayı sağlayacaktır.

Adayı stresten uzak tutun

İş görüşmeleri hem işletme hem de aday için zorlu bir süreçtir. Mülakat sırasında adayları ters köşe ve zor sorular sorarak köşeye sıkıştırmak ve onları strese sokmaktan uzak durulmalıdır. Bu yaklaşımın yerine daha ölçülü ve samimi bir mülakat kurgulanmalı, karşı tarafında kendisini doğru bir şekilde ifade edebileceği bir ortamın yaratılmalıdır.

Değer verilen karakteristik özellikleri belirleyin

İşe alım sürecinde adayın sahip olduğu karakter de KOBİ’ler ve esnaflar için önemli bir kriterdir. Bunun nedeni, firma kültürü ile uyum gösteremeyecek olan bir çalışanın diğer adayların da performansını, motivasyonunu ve moralini düşürecek olmasıdır. Dolayısıyla KOBİ’ler ve esnaflar, bir çalışanda aradığı ve değer verdiği en önemli karakteristik özellikleri listelemeli ve işe alım süreci sırasında bu kriterlere dikkat etmelidir.

“Çalışma kültürüme uygun mu?” sorusunu kendinize sorun

Adaylar arasında elemeler yapılırken genellikle ilk olarak işi yapma becerilerine göre değerlendirmeler yapılacaktır. İşin gerekliliklerini yerine getirebilen adaylar bir sonraki eleme aşamasına geçmeyi başaracaklardır. Bu noktada değerlendirilecek olan bir diğer konu ise, adayların firma kültürüne uygun olup olmadığıdır. Firma kültürüne uygun olmayan eleman seçimi hem çalışandan uzun vadede verim alınmamasına neden olacak hem de çalışma kültürünü ve hızını yavaşlatacaktır.

bir yorum bırakın