Girişimcilerin dikkat etmesi gereken networking kuralları…

İş hayatına girmek ve hayallerini gerçeğe dönüştürerek başarı elde etmek isteyen birçok girişimci var. Bu girişimcilerin ilerleyen dönemde başarı elde etmesi, büyümesi ve hem kurumsallaşıp hem de uluslararası arenaya açılması için atması gereken çok adım var. İhtiyaç duyulan ve o alanda eksik ürünün geliştirilmesi, doğru konumlandırma, pazar araştırması, rakip analizi, iyi bir pazarlama stratejisinin geliştirilmesi gibi çok sayıda adım ve aşama, yeni girişimin kurulması ve büyümesi için bunlardan sadece birkaçı. Bunlar kadar önemli bir diğer konu da hem iş sahasını hem de satış-pazarlamayı doğrudan etkileyecek networking. İş dünyasında özellikle son 15-20 yılda değeri hızla artan ve birçok alanda iş yapmanın temel yöntemi haline gelen networking her alanda olduğu gibi girişimciler için çok değerli. 

Yeni insanlarla tanışarak çevrenizi genişletin 

Hangi işi yapıyorsanız yapın kendi ağınızı kurmak ve bu ağı zaman içerisinde, profesyonel ve işinizi büyütmenize fayda sağlayacak insanlarla genişletmek önemlidir. Bu ağdan elde edeceğiniz bilgi birikimi ve deneyimle siz de işinizi daha yapma yolunda adımlar atabilirsiniz. Bu networkünüzden profesyonel görüşler alabilir, girişiminizle ilgili sorularınızı paylaşabilir, iş fikrinizi ve ufkunuzu genişletebilir ve onların deneyimlerini kendi süreçlerinize yansıtabilirsiniz.

Yeni fırsatlar yaratarak iş alanınızı artırın

Network ağınız ne kadar geniş olursa ve siz bu ağla olan iletişiminizi ne kadar doğru ve verimli şekilde kurarsanız uzun vadede size gelen iş akışı da o denli kuvvetli olacaktır. Yeni iş fırsatları, yeni kapılar ve potansiyeller bu ağ üzerinden size ulaşacak ve siz ne kadar doru yönetim yaparsanız bu akış o kadar artacaktır.

Networkingi pazarlamanın doğal bir parçası gibi düşünün

Her ne kadar yeni bir girişim de olsanız gün içerisinde yapmanız gereken çok farklı kalemde ve sayıda işiniz olacaktır. Günün koşturmacasında zaman zaman networkünüzle iletişim kurma konusunda sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Ancak bunun da işinizin çok önemli bir parçası olduğunu, özellikle işinizin ve şirketinizin pazarlama çalışmalarının bir maddesi olduğunu unutmayın.

İşinizi farklılaştırmanın avantajlarını yaşayın 

Siz yeni bir girişim olacak belirli bir alanda yatırım yapmaya, o alanda büyümeye ve satış yapmaya çalışıyorsunuz. Ancak iş dünyası çalkantılarla doludur ve krizler bu hayatın doğal bir parçasıdır. Bunun için zaman zaman işinizde, sektörünüzde sunduğunuz ürün ve hizmetler de farklılaşmaya gitme ihtiyacınız olabilir. Bu durumda sahip olduğumuz kuvvetli network size çok yardımcı olacak, yeni ufuklar açacak ve belki de bambaşka bir alana yönlendirerek başarıya doğru yol aldıracaktır.

İş birlikleri ve ortaklıklara açık olun

Network denek sadece size doğru akan ve bundan sadece sizin fayda sağladığınız bir ağ anlamına gelmez. Kendi ekosisteminizde bulunan kişiler ve kurumlar, zaman zaman ortaklıklar kurabilir, iş birlikleri yapabilir ve kendi faydalarına olan işlere imza atabilir. Bunu sağlamak ve aradaki bağları kuvvetlendirmek için uygun zamanlarda, küçük gruplar halinde bile olsa buluşmalar ayarlayın. Öğle yemekleri, hafta sonu gibi daha sosyal zamanlarda bu kişileri bir araya getirin ve tanıştırın. Unutmayın, her kurulan yeni bağlantı sizin hanenize yeni bir puan olarak yazılacaktır.

 

bir yorum bırakın